zondag 14 april 2013

intervieuw Bruno Ethiopië


Interview met Bruno over Ethiopië (maart 2013)

Ethiopië ligt in Afrika, in het neusje of in de hoorn.

Ethiopië heeft geen zee want op de kaart zien we geen blauw rond Ethiopië.

Ethiopië is heel groot. Wel 33 keer zo groot als België.

Er wonen 9 keer zoveel mensen als in België.

De vlag van Ethiopië is groen, geel en rood.

De hoofdstad van Ethiopië  is “Adis Abeba”  (dat betekent in het Amaris: nieuwe bloem)

In Adis Abeba zijn er straten en rijden er dus ook veel auto’s.

Er zijn hotels en zwembaden. De zwembaden zijn allemaal in openlucht omdat het er warm genoeg is. Daardoor vallen er soms blaadjes in het zwembad.

Olifanten, krokodillen, leeuwen en zebra’s  wonen allemaal in Ethiopië, maar geen haaien, omdat Ethiopië geen zee heeft.

Bruno is een beetje zot van apen! Hij bestudeert ze soms. In E. leeft een soort aap die nergens anders leeft. Hij heeft ze van heel dichtbij kunnen filmen en we krijgen het filmpje te zien (indrukwekkend)!

Deze apen leven in grote groepen en op de rotsen. Ze vlooien elkaar (luizen in de vacht zoeken en opeten). Het mannetje heeft manen zoals de leeuw. Het is een soort baviaan die niet gevaarlijk is. Normaalgezien zijn bavianen wel gevaarlijk. Ze hebben grote tanden (vooral de mannetjes om indruk te maken) maar toch eten ze enkel gras. We noemen ze soms de koeien van Ethiopië.

In E. eten ze heel vaak een soort pannenkoeken. Geen zoete maar eerder zure. Ze zijn veel groter dan bij ons. Ze heten dat injera’s . Ze eten er allerlei groenten, vooral pasta van bonen en ook soms rauw vlees bij. Ze nemen een stukje injera en maken dan een pakketje met vlees of groenten erin. Ze eten met hun handen. Maar je kan ook wel een mes en vork krijgen.  Om de injera’s te bakken gieten ze het deeg in  cirkeltjes op een grote vettige bakplaat. De injera’s  die gebakken zijn leggen ze op een grote rieten schaal. Ze eten niet veel snoep of chocolade.

Ze drinken graag koffie. Ze maken de koffie helemaal vers. De koffiebonen worden nog geroosterd en dan gemalen. Ze hebben heel typische handgemaakte koffiekannen. De bodem is bol en daardoor kan de kan niet blijven staan en moet ze op een speciaal rondje staan.

De Ethiopische mensen zijn heel trots op hun huidskleur. Ze zijn niet te bruin en ook niet wit.

In ons land spreken we drie talen (Nederlands, Frans en Engels). In E. spreken ze meer dan 80 talen. De meest gebruikte taal is het “Amaris”.

Bruno leert ons op welke manier ze elkaar groeten. Ze steken alleen hun hand uit als ze mooi  gewassen zijn. Ze geven elkaar één of meerdere schouderstootjes om goedendag te zeggen.

Zo, Bedankt Bruno om onze vragen te beantwoorden. We hebben veel geleerd en door de mooie presentatie zal het ons eeuwig bijblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten